Verzamelen en verdelen

Één van de basismissies van BruZelle is om gratis menstruatieproducten ter beschikking te stellen voor menstruerende personen in een moeilijk leefsituatie. Dit doen we door menstruatieproducten in te zamelen via verschillende inzamelpunten. Daarna worden deze menstruatieproducten in zakjes gestoken die genaaid en gevuld werden door vrijwilligers. Ten slotte werken we met verschillende organisaties in het veld samen die de zakjes gratis uitdelen aan mensen die ze nodig hebben.

De cyclus van BruZelle

Tussen het verzamelen en het verdelen van de menstruatieproducten liggen vier noodzakelijke stappen. Deze stappen worden weergegeven met de “cyclus van BruZelle”.

Le Cycle de BruZelle

Alles begint met het verzamelen...

De cyclus van BruZelle begint met het installeren van inzameldozen in inzamelpunten. Deze inzamelpunten zijn verspreid over heel België, zowel bij publieke als bij private partners.

In elke doos kan je individueel verpakte menstruatieproducten doneren. Ook ontvangen we (katoenen) stof om de zakjes van te maken of zakjes die op eigen initiatief gemaakt werden. De inzameldozen worden regelmatig geleegd.

Vind een inzamelpunt in de buurt terug of installeer een inzameldoos.

Daarna worden de stoffen zakjes genaaid...

Om de menstruatieproducten uit te delen, gebruikt BruZelle stoffen zakjes die speciaal hiervoor genaaid worden.

Je kan hier alleen mee aan de slag: een werkbeschrijving voor de zakjes vind je hieronder terug. Of je kan deelnemen aan een workshop van BruZelle waarin we samenkomen om zakjes te naaien. Of als je in samenwerking met een socio-professionele integratiepartner, een collectief, een centra of een naaiclub aan het naaien wil, kan dit ook altijd.

In elk zakje zit ook een informatieve flyer.

Bekijk de agenda met workshops of leer hoe je een zakje moet naaien.

Dan organiseren we workshops om de zakjes te vullen...

De workshops waarin de zakjes gevuld worden met het menstruatiemateriaal, brengen mensen samen die BruZelle willen helpen. Zij staan hier een beetje van hun vrije tijd voor af. Deze workshops vormen tevens ook een omgeving om ideeën, informatie en suggesties te delen met elkaar én het team van BruZelle.

Bekijk de agenda met workshops.

Uiteindelijk delen we de zakjes gratis uit!

BruZelle verdeelt de zakjes aan menstruerende personen in een moeilijke leefomgeving, ongeacht hun achtergrond, nationaliteit, religieuze overtuiging of seksuele geaardheid.

BruZelle werkt samen met verschillende partners in het veld. Denk hierbij aan scholen en buitenschoolse opvang, hogescholen en universiteiten, sociale hulpverleningscentra, dag- en nachtcentra, opvanghuizen, voedselbanken, kraamklinieken, sociale kruideniers en gevangenissen. Maar denk ook aan met ngo’s die straathoekwerk organiseren en werken in kraakpanden en/of met vluchtelingen.