Samen tegen
menstruatie-armoede !
het project
BruZelle is een solidariteitsproject opgestart op 17 oktober 2016 door twee vriendinnen vanuit hun bezorgdheid voor vrouwen die in een moeilijke leefsituatie leven en/of dakloos zijn. Ze vroegen zich af hoe vrouwen die op straat leven hun maandstonden beleven.
Hun conclusie was dat er moeilijk toegang is tot maandverband en als deze al verdeeld worden, het er te weinig zijn en dit vaak in weinig waardig omstandigheden gebeurt.
Want ja, maandstonden komen elke maand, ook wanneer je op straat leeft!
werking
In januari 2017 kreeg de werking een juridische structuur door de oprichting van VZW BruZelle. De werking wordt verzekerd door de bestuurders en leden, verspreid over verschillende teams in het noorden, het centrum en het zuiden van het land. Wij zijn allemaal vrijwilligers en zetten onbetaald onze schouders onder dit project.
BruZelle is vandaag vooral actief in Brussel. De werking breidt zich uit door de oprichting van regionale teams in Vlaanderen en Wallonië zodat we ook daar aan de vraag kunnen voldoen.
In tegenstelling tot andere tijdelijke acties voor mensen in een moeilijke leefsituatie, is BruZelle het hele jaar door actief. Want maandstonden houden geen rekening met seizoenen! Elke 28 dagen! Het hele jaar door!
doelstellingen
Het hoofddoel van BruZelle is om maandverbanden in te zamelen en deze in een mooi zakje, gratis, discreet en in waardigheid te bezorgen aan personen die een moeilijke leefsituatie beleven.
Daarnaast heeft BruZelle ook als missie om te sensibiliseren, informatie te verspreiden, te communiceren en het bewustzijn te verhogen over maandstonden in precaire leefomstandigheden of noodsituaties.
Het team van BruZelle neemt actief deel aan seminars, debatten, conferenties, festivals, studies en interviews. Ze maken de thematiek van menstruatie-armoede breder bekend en ze wisselen ideeën en ervaringen uit om tot concrete oplossingen te komen.
menstruatie-armoede
Menstruatie-armoede betekent dat mensen die hun maandstonden krijgen niet of moeilijk aan beschermingsproducten geraken.
In het verlengde daarvan is menstruatie-armoede de noodzaak om een keuze te maken bij de aankoop van basisbenodigdheden en om geheel of gedeeltelijk af te zien van de aankoop van periodieke bescherming door een gebrek aan financiële middelen.
2017
2018
2019
2020
2021
2022
de cyclus van BruZelle
alles begint met het inzamelen…
De cyclus van BruZelle start bij de installatie van inzameldozen. Deze dozen kan je terugvinden bij publieke en privépartners en in het Brussels kantoor van BruZelle. In de inzameldoos kan je individueel verpakte maandverband, stof om de zakjes te maken, of zelfgemaakte zakjes doneren. De inzameldozen worden op regelmatige tijdstippen leeggemaakt.
BruZelle heeft ook een netwerk van verbindingspersonen, als noodzakelijke aanvulling op de verzamelpunten. Deze verbindingspersonen zijn vrijwilligers die giften bij hen thuis op afspraak in ontvangst nemen.
dan organiseren we workshops om de zakjes te vullen…
BruZelle organiseert workshops waar de stoffen zakjes gevuld worden met maandverbanden. We brengen mensen samen die BruZelle willen helpen en hiervoor tijd kunnen vrijmaken.
Deze workshops zijn ook een gelegenheid om ideeën, informatie en suggesties uit te wisselen tussen de deelnemers.sters en de teams van BruZelle.
dan worden stoffen zakjes genaaid...
De maandverbanden worden altijd verdeeld in speciaal hiervoor gemaakte stoffen zakjes.
Stof krijgen we van donateurs. Vrijwilligers en partners uit de sociale werkplaatsen, gemeenschapscentra en naaiclubs maken er zakjes van.
Elk zakje wordt gevuld met 20 maandverbanden en een informatiebrochure.
en uiteindelijk delen we de zakjes uit!
BruZelle geeft de maandverbanden aan eenieder in nood, ongeacht hun leefsituatie, nationaliteit, seksuele of religieuze identiteit.
BruZelle werkt samen met partners op het terrein zoals OCMW’s, centra voor dag- en nachtopvang voor dakloze vrouwen, voedselbanken, moederhuizen, universitaire sociale kruideniers, NGO’s die werken in vluchtelingenkampen en kraakpanden.
Om voeling te houden met het werkveld, gaat het team van BruZelle ook zelf de straat op om de zakjes uit te delen aan personen die ze ontmoeten.
Daarnaast kunnen de zakjes ook opgehaald worden tijdens permanenties in het Brussels kantoor van BruZelle.